LVI skolan kallras

Kallras och elvärmelösningar vid stora fönster

Arkitekturtrenden idag omfattar ofta stora fönster från golv till tak. Orsaken till detta varierar naturligtvis från fall till fall men vanliga visioner från arkitekter är att man önskar att rummet fortsätter ända ut. Man vill ge en känsla av att ytterväggen inte är ett stopp, utan en fortsatt vy ut på terrass eller altan. I förskoleprojekt och dagis har vi stött på önskemål om att små barn, även de i krypålder, skall kunna se ut. Fasaden blir en ståtlig och mäktig syn med stora fönster. Stora fönster sätter dock högre krav på motverkan av kallras och på inomhuskomforten. En verklig utmaning för projekteraren!

Fönster är mycket viktiga med tanke på boendetrivseln och är en väsentlig faktor i den termiska arkitekturen. Fönster öppnar också upp rummet och det släpper in det naturliga ljuset utifrån. Nackdelen är att fönstren även om de blir bättre och bättre fortfarande försämrar byggnadens klimatskal och öppnar för en kall känsla under årets kallaste dagar. För att det ska kännas dragfritt får lufthastigheten inte vara högre än 0.20-0.25 m/s. Vi är nog eniga om att rum utan fönster är kanske inte så trevligt, så frågan är hur motverkar vi nackdelarna och hur kan vi lösa inneklimatet där fönstret är större?

LVI skolanElvärmelösningar vid stora fönster – Ladda ner vårt whitepaper och lär dig allt om kallras

Vill du undvika de vanligaste misstagen och skapa ett behagligt inomhusklimat? Ladda ner LVIs whitepaper och lär dig allt om kallras, termodynamik, stratifikation samt drag- och strålningskompensering.

Oljefyllda eladiatorer används för att förhindra kallras

 

Värme vid stora fönster – vad rekommenderas?

Värme är inte bara en fråga om temperatur, det handlar också om hur den upplevs. LVIs elradiatorer är fyllda med en miljövänlig, vegetabilisk olja. På grund av dess bevarande egenskaper uppstår det en jämn cirkulation. Detta i sin tur skapar en naturlig värme baserad på strålning och konvektion som inte torkar ut luften. Du kommer att märka att luften alltid känns behaglig utan att ge besvär i form av irriterade ögon eller torr hud.

Elradiatorer finns i standard utförande och med slät panel front samt i en mängd höjder och bredder, samt färger. Söker du en snygg inredningsdetalj kan du välja en sektionsradiator. Alla dessa passar under ett fönster.

Det är också möjligt att installera radiatorer på innerväggar och det kan ibland vara en fördel, i synnerhet när det är ont om plats under fönstret. Det är, emellertid, inte en ideal lösning ur energisynpunkt på grund av större värmeförluster. En vertikal radiator bredvid en fönsterruta kompenserar det kalla draget, men det förhindrar det inte. 

Vertikala och horisontella radiatorer som installerats på innerväggar eller bredvid fönster ger däremot en behaglig värmekänsla när man passerar dem. Dessa typer av installationer har dessutom ofta en arkitektonisk dekorativ funktion.

Elradiatorer för att förhindra kallras

Yali Parada

Yali Parada – har en helt slät frontpanel och passar in i all slags modern inredning. Radiatorn kan styras med en digital display som sitter diskret inhyst i sidopanelen. Yali Parada kan kompletteras med en separat pekskärm som tillbehör. Yali Parada finns nu också med frontplåt i fem fräcka färger.


Effektberäkning >>

Yali Digital
Yali Digital – är en modern panelradiator med en rad nya funktioner. Yali Digital erbjuder utmärkt temperaturkontroll med en klar synlig display som sitter diskret inhyst i sidopanelen. Yali Digital kan kompletteras med en separat pekskärm som tillbehör.


Effektberäkning >>


Epok H – Epok H är med sin retrodesign den perfekta lösningen för både moderna och traditionella interiörer. Den är också utrustad med det allra senaste inom uppvärmningsteknologi, bland annat en trådlös termostat som kan styra en eller flera radiatorer i samma rum. Tack vare sektionerna får radiatorn större yta, vilket optimerar värmestrålningen. Epok H finns i över 70 olika kulörer samt tillgänglig i vertikalt utförande (Epok V).


Effektberäkning >>